Flygility is een sport die zijn oorsprong vindt in Nieuw Zeeland, waar ze vanaf 1992 deze ten uitvoering brengen. Het is een combinatie van Flyball met Agility. De basis is vergelijkbaar met het originele Flyball, maar dan zijn er in het parcours elementen van Agility verwerkt en daarmee is de structuur van het parcours niet te vergelijken. Het parcours is op wedstrijd niveau 30 meter lang en naar gelang de moeilijkheidsgraad op geschroefd wordt, zal er meer van de rechte lijn worden afgeweken. Wel is het nog steeds de bedoeling dat de hond zelfstandig over het parcours zal lopen naar de box, daar de bal vangen en dan ook weer zelfstandig het parcours terug lopen met de bal in zijn bek, die hij vervolgens aan de geleider moet afstaan.

In Flygility draait het dus niet alleen om snelheid, maar om de samenwerking met de baas en het correct lopen van het parcours. In een flygility parcours kun je alle elementen van Agility terug vinden die van 2 kanten te nemen zijn. Denk bijv. aan een band, een tunnel, een breed, paaltjes, etc.

Iedereen kan meedoen, alle leeftijden, zelfs mensen met een lichamelijke beperking. Ieder ras kan meedoen, daar het meer vraagt dan alleen snelheid. De hond moet een liefde voor de bal hebben en goed gehoorzamen, meer ingrediënten zijn er niet nodig. Omdat de obstakels laag zijn, kunnen honden vanaf een half jaar meedoen en kunnen doorlopen tot op hoge leeftijd. Er zijn verschillende gradaties in moeilijkheid, daardoor blijft het ook voor gevorderde honden interessant. Een geweldige sport om aan deel te nemen!